کارگر قالیبافی همواره به عنوان شغلی مکمل و جایگزین مطرح بوده و میتوان آن را یکی از عوامل جلوگیری از مهاجرت روستاییان به شهرها عنوان کرد.
رئیس مرکز ملی فرش با اشاره به اینکه فرش دستباف همواره به عنوان یک کالای ارزآور صادراتی در اقتصاد کشور شناخته شده گفت: در دهههای اخیر به طور متوسط سالانه ۵۰۰ میلیون دلار صادرات داشتیم.
وی افزود: از سال ۹۰ تا ۹۳، صادرات ما متأثر از عوامل متعدد داخلی و خارجی و نیز افزایش قیمت تمام شده فرش و رکود اقتصادی در بخشی از بازارهای خارجی و ناآرامیهای سیاسی و نیز اشباع شدن بعضی از بازارهای سنتی، کاهش یافت.
کارگر با اشاره به اینکه آمریکا نیز واردات فرش دستباف با مبدأ ایران را ممنوع کرده گفت: اما در این دوره کاهش صادرات نیز همچنان فرش ایرانی صدرنشین بازار فرشهای دستباف جهانی بود.
به گفته رئیس مرکز ملی فرش به طور متوسط سالانه یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون دلار حجم تجارت جهانی فرش دستباف در میان همه کشورهای تولیدکننده است که ایران سهم ۳۰ درصدی از این بازار را در اختیار دارد.
وی ادامه داد: حتی در دوره کاهش صادرات نیز، ما صدرنشین بودیم و بعد از ما هند، پاکستان، افغانستان و نپال بازار را در دست داشتند.
کارگر با تأکید بر اینکه در سال ۹۳، روند کاهش صادرات فرش دستباف متوقف شد گفت: با بهبود مناسبات سیاسی شاهد افزایش صادرات فرش بودیم و امیدواریم این روند ادامه پیدا کند.
وی با اشاره به مزیتهای فرش دستباف در اقتصاد کشور گفت: فرش دستباف با حداقل هزینه در کشور قابل تولید است و عمده مواد اولیه آن نیز در داخل تولید میشود و نیازی به واردات ندارد همچنین مهارت فنی و دانش تولید فرش دستباف در داخل کشور بهتر از هر کشور دیگری وجود دارد.
کارگر سنتی بودن تولید فرش دستباف را یکی از نقاط ضعف این هنر- صنعت عنوان کرد و گفت: اگر یک مشتری خارجی سفارش فرش دستباف در حجم بالا را بدهد تولید سنتی با این سبک نمیتواند پاسخگوی نیازهای مشتری باشد.
وی افزود: درست است که فرش دستباف گران است، اما با توجه به اینکه یک کالای ماندگار، سرمایهای و سازگار با محیط زیست است نمیتوان گفت که قیمت بالایی دارد.
کارگر تبلیغات و توجه ویژه به برند فرش ایرانی را از اولویتهای دولتمردان برشمرد و گفت: توجه ویژه به این هنر- صنعت میتواند اشتغالزایی بالایی را ایجاد نماید.
رئیس مرکز ملی فرش با اشاره به میزان صادرات فرش دستباف در سال ۹۳، گفت: طبق اعلام گمرک در سال گذشته۳۳۰میلیون دلار فرش دستباف ایرانی به ۸۰ کشور دنیا صادر شد که این رقم در مقایسه با سال ۹۲ افزایش را هم از نظر وزنی و هم از نظر ارزشی نشان میدهد.
به گفته کارگر حتی با برقرار بودن تحریمها با توجه به ورود فعالان به بازارهای جدید صادراتی برای سال ۹۴ صادرات ۴۰۰ میلیون دلاری پیشبینی میشود.
وی به این نکته نیز اشاره کرد که کشور چین در سالهای گذشته از رقبای ما در زمینه تولید فرش دستباف بوده اما با تغییرات اقتصادی در چین افسانه کپیکاری چین از ایران به تاریخ پیوست و چین در حال حاضر در رتبه چهارم واردکنننده فرش دستباف از ایران است.