ایران، در دوران زندیه حکومتی دارد که به صورت ملوک الطوایفی اداره میشده و انسجام حاکمیت به معنی واقعی وجود نداشته است. هشت پادشاه زندیه یکی پس از دیگری به تخت نشستند و در این میان تنها بنیانگذارش توانست تا اندازهای به ایران ثبات دهد. همزمانی دوران زندیه با اوج قدرت عثمانیها و آغاز انقلاب صنعتی اروپاییها، بر انزوای سیاسی و اقتصادی ایران تاثیرگذار بود. اما در این دوران روزگار فرش چگونه بوده و چه بر سر ان آمده است؟
تاریخ قالی ایران دارای مسایل حل نشده فراوانی است این مسایل در تاریخ هنرها و فنون ایرانی دیگر هم وجود دارد اما نه به اندازه مسائل قالی. فرش محصولی کم دوام است و اگر واقعا به کار برده شود زیر پای یکی دو نسل (ظرف پنجاه سال) از بین میرود.
نمونههایی هم که باقی مانده یا صرفا بر حسب تصادف بوده مثل فرش پازیریک که به وسیله یخهای قطبی محافظت شده و برخی تکه پارههائی که در فضای مناسبی در زیر زمین باقی مانده است، یا اینکه به علت وقف و نفیس بودن، گرانبهایی و کمیابی طرح و رنگبندی بسیار زیبا، در بقعهها و کاخها وقتی در خطر نابودی قرار گرفته از زیر پا جمع شده و آرایه دیوار و امثال آن شده است. در صورتی که مثلا یک شمعدان فلزی چنین نیست بلکه حتی به علت نوع سوخت (انواع روغن)، که نوعی ضد زنگ است از آسیب دور میماند.
تاریخ هنر ایران – دوره افشاریه و زندیه
شناخت دقیق از اوضاع و شرایط جغرافیائی هر منطقه.
شناخت تبادلات فرهنگی و هنری هر منطقه با اقوام دیگر.
تأثیر پذیری فرهنگی و هنری در اثر جنگ، تجاوز و یا تهاجم فرهنگی
تاریخ پیدایش فرشبافی در هر منطقه.
روند شکلگیری و تکامل فرشبافی.
علل رویکرد مردم به فرش دستباف در دورههای مختلف تاریخی.
شناخت اصالتهای فرهنگی و هنری هر منطقه در دورههای مختلف تاریخی.
بررسی علل رشد و شکوفائی فرش از جنبههای مختلف هنری، فرهنگی و اقتصادی.
دلایل رکود فرش در دورههای مختلف تاریخی.
بررسی تاریخ بعد و قبل از دوره مورد مطالعه.
شناخت دقیق از آداب و رسوم و سنن، دین و مذهب و در یک کلام فرهنگهای قومی و قبیلهای در هر منطقه
بررسی شیوهها و روشهای به کار رفته در تهیه مواد اولیه، طراحی، رنگرزی، بافت، مرمت و تکمیل